OENANTHEL.DELİMAYDANOZ

TÜRLER

OENANTHEL. - DELİMAYDANOZ

Bilimsel Betim:

Çokyıllıklar, tüysüz; kökler lifsi veya yumurtamsı veya silindirik yumrulu; kökgövdelerde lifli bir boyun yok. Yapraklar 1−4-teleksi. Bırakteler mevcut veya yok. Bırakteoller mevcut. Çanak yapraklar belirgin, sivri, kalıcı. Taç yapraklar beyaz, dıştakiler genellikle ışınsal olarak yayık. Meyve yumurtamsı, silindirik veya küremsi, yassılaşmış değil, tüysüz. Birincil kabarık çizgiler mevcut; yanal kabarık çizgiler oluklu veya kalınlaşmış. Valekula içinde salgı kanalı tek. Sitiluslar kalıcı.

 

Kaynak:

Hedge IC & Lamond JM (1972). Oenanthe L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 372.

Halk Betimi:

Ülkemizde “delimaydanoz” ismiyle bilinen bu cins, çokyıllık bitkilerden oluşur, ve Asya, İtalya ve Hindistan’da doğal olarak yetişir. Dünyada 28 türü ülkemizde 9 tür (9 takson) bulunur. Oenanthe ismi Yunanca’da “şarap” anlamına gelen “oinos” ve “çiçek” anlamına gelen “anthos” kelimelerinden türetilmiştir, ve çiçeklerinin şarap gibi kokmasına ithafen verilmiştir. Birkaç türü oldukça zehirli olup nemli yerlerde, bataklıklarda veya suyun içinde yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Water_dropwort, Erişim Tarihi: 27.05.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Oenanthe/, Erişim Tarihi: 27.05.2017.

Menemen Y (2012). Oenanthe L., In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 70.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.