MYOSOTON MoenchVERGELOTU

TÜRLER

MYOSOTON Moench - VERGELOTU

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otsu bitkiler. Gövdeler yatık veya yükselici. Yapraklar yumurtamsı; sitipulsuz. Çiçekdurumu yapraklı bir dikazyum. Çanak yapraklar 5. Taç yapraklar 5, beyaz, derin iki yarıklı. Sitamenler 10. Yumurtalık 1-gözlü; tohumtaslakları çok sayıda; sitiluslar 5, sepallerle almaşlı dizilişli. Kapsül neredeydse yarısına kadar açılan 5 kısa ikidişli çenetli. Tohumlar çok sayıda, böbreksi, tüberküllü; embiryo yay şeklinde kıvrılmış. Myosoton L. cinsi Stellaria cinsinden farklı olarak 5 sitilus ve 5 parçaya bölünen küt ikidişli çenetli kapsüle sahiptir. Diğer özellikleri bakımından benzerdir. Monotipik.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=121430. Erişim Tarihi: 24.11.2017.

Coode MJE (1967). Myosoton Moench, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 88.

Halk Betimi:

Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “vergelotu” ismiyle bilinir. Ilıman Asya kuşağında ve Avrupa'da yaygındır. Dünya üzerinde ve ülkemizde tek türü bulunur. Beyaz renkli çiçeklere sahip 40 cm’den kısa boylu bir bitkidir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=121430. Erişim Tarihi: 24.11.2017.

Ekim T (2012). Myosoton Moench., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 349.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.