LYSIMACHIAL. - KARGAOTU
Bilimsel Betim:
Çokyıllık ya da biryıllık otlar. Yapraklar karşılıklı, almaşlı ya da nadiren dairesel, sapsız ya da saplı, kırmızı bezeli çilli ya da değil. Çiçekdurumu bileşik salkım, salkım ya da başak, ya da çiçekler koltuksal halkalarda. Bırakteler mevcut ya da yok. Çanak derinlemesine 5-parçalı, dişler şeritsi ilâ yumurtamsıya kadar, taçdan daha kısa ya da nadiren daha uzun. Taç tabaksı, sarı, pembe ya da koyu mor. Sitamenler taçdan daha kısa ya da nadiren daha uzun. Yumurtalık üstdurumlu. Kapsül ± küremsi, salgılı ya da değil, çenetlerle yarılıp açılan. Sitilus sıklıkla kalıcı.
Kaynak:
Leblebici E (1978). Lysimachia L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 135.
Halk Betimi:
Çokyıllık veya tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kargaotu” olarak bilinir, ve Avrasya’da sulak alanlar, nemli çayırlıklar ve ormanlarda doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 193 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 7 türü (7 takson) bulunur. Çoğunlukla sarı çiçeklere sahiptirler, ancak koyu mor veya pembe çiçekli türleri de vardır. Cins ismi Antik Sicilya Kralı “Lysimachus” onuruna verilmiştir. Kargaotu türleri bazı kelebekler ve güve larvaları için besin kaynağıdır. Bu cinsin türleri Macropis cinsi arıların döllenmesi için özel bir yağ üretir ve arılar bu yağlarla yuvalarını inşa ederler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Lysimachia /, Erişim Tarihi: 15.04.2016.1
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Primulaceae/Lysimachia/ /, Erişim Tarihi: 15.04.2016.
Coşkunçelebi K (2012). Lysimachia L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 769–770.