LOTUSL.GAZALBOYNUZU

TÜRLER

LOTUSL. - GAZALBOYNUZU

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, nadiren yarı-çalımsılar. Yapraklar teleksi, genellikle 5-yaprakçıklı. Yaprakçıklar dümdüz, alttaki ikisi genellikle diğerlerinden şekil olarak farklı, genellikle onlardan uzak ve sitipul-benzeri, aya yaprak sapına yapışık değil. Sitipullar küçücük ve dökülücü, yumrucuklara indirgenmiş veya yok. Çiçekdurumu 1−çok-çiçekli, genellikle ± şemsiye şeklinde, 1−3 yapraksı bırakteler tarafından taşınır. Çanak 5-dişli, neredeyse çansı ilâ iki dudaklıya kadar. Taç sarı, pembe, kırmızı, mor veya beyazımsı. Kayıkçık gagalı, ± köşeli. Sitamenler iki demetli (diyadelfus). Bakla genellikle açılan, silindirik veya yassı, nadiren enine perdeli, 1 ya da daha fazla tohumlu. Tohumlar pürüzsüz veya nadiren az buruşuk. Altcins Lotus L. (Türkiye’deki türler bu altcinse ait) Doğu yarıküresi boyunca görülür; hiç dallanmamış sitilus ile karakterizedir. Altcins Pedrosia Lowe Avrupa’nın güneybatı kesimleri ve Batı Afrika’ya sınırlıdır.

 

Kaynak:

Heyn CC (1970). Lotus L., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 518.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden, nadiren yarı-çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “gazalboynuzu” ismiyle bilinir ve dünya çapında yayılışı bulunur. Dünyada yaklaşık olarak 141 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 20 türü (24 takson) bulunur. Bitkilerin tüm parçaları zehirlidir, “siyanojenik glikozitler (hidrojen siyanür)” içerir. Küçük miktarlarda hidrojen siyanür solunumu uyarır ve sindirimi düzenler, ayrıca kanser tedavisinde de yararlı olduğu iddia edilmektedir. Ancak, fazla miktarlarda alındığında, solunum yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir. Kurutulduğunda tamamen zararsızdırlar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Lotus_(genus)/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 2 (2016). https:/gobotany.newenglandwild.org/genus/lotus/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 3 (2016). http:/www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lotus/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 4 (2016). http:/www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Lotus/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Vural M (2012). Lotus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 471–473.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.