LOLIUM L.ÇİM

TÜRLER

LOLIUM L. - ÇİM

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık ya da çokyıllık. Yaprak ayaları yassı veya rulo gibi kıvrılmış, sıklıkla kulakçıklı. Çiçekdurumu sert, tepede ve iki sıralı başak şeklinde; başakçıklar ± sert eksenin karşılıklı çukurcuklarında almaşlı dizili. Eksencik dışkavuzların üstünden ve çiçekçiklerin arasından kopar. Başakçıklar sapsız, ± yassılaşmış, 3−16(−22)-çiçekli, en üstteki çiçekçik(ler) gelişmemiş. Dışkavuzlar tepedeki başakçığın her iki tarafında ve birbirine benzer, alt dışkavuz diğer tüm başakçıklarda küçülmüş. İçkavuzlar 5−9-damarlı, arkası yuvarlaklaşmış, aristalı ya da değil. Kapçık 2 omurgalı, ± içkavuz kadar uzun. Pulcuklar 2. Sitamenler 3. Dane sertleşmiş içkavuz ve kapçık tarafından sıkıca sarılmış. Embriyo eliptik; hilum danenin uzunluğuna eşit oluk boyunca.

 

Kaynak:

Mill RR (1985). Lolium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 445−446.

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “çim” ismiyle bilinir ve Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada 11 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 4 türü (8 takson) bulunur. Çim türleri ve onların kültür çeşitleri bahçe düzenlemelerinde ve çim sahalarda yer örtücü olarak yaygın kullanılır. Bazı türleri otlayan hayvanlar için oldukça besleyici mera bitkileridir ve stok yemi olarakta çiftlik hayvanları için önemlidir. Diğer taraftan, toprak erozyonu kontrol programlarında da kullanılırlar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Lolium /, Erişim Tarihi: 29.03.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=LOL%C4%B0UM / ,Erişim Tarihi: 29.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Lolium/ // Erişim Tarihi: 29.03.2016.

Cabi E, Doğan M (2012). Lolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 730–731.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.