LIMODORUMBoehm.SAÇUZATAN

TÜRLER

LIMODORUMBoehm. - SAÇUZATAN

Bilimsel Betim:

Çürükçül yapraksız çokyıllık bitkiler. Rizom etli köklü. Gövde pul-benzeri kınlarla sarılmış. Başak gevşek, çok-çiçekli. Çiçekler büyük, gösterişli. Çanakyapraklar ve taçyapraklar ıraksal (birbirinden uzaklaşan). Dudak mahmuzlu, dar arka dudak (hipoçil) ve daha geniş ön dudak (epiçil) olarak ayrılmış, veya dümdüz ve çanakyapraklar ve taçyapraklar ile benzer (Türkiye’deki örneklerde değil). Sütun (kolumn) nahif. Polen kütlesi (poliniya) 2, toz şeklinde-taneli, yuvarlak yapışkan tablaya (viskidiyum) bitişik. Yumurtalık silindirik, kısa saplı veya neredeyse sapsız, tüysüz. Olgun kapsül bariz saplı, çiçeklenme sonrası önemli derecede büyümüş.– Ditipik.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Limodorum Boehmer, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 469.

Halk Betimi:

Ülkemizde “saçuzatan” ismiyle bilinen bu cins, Orta Avrupa, Akdeniz bölgesi, İran ve Kafkasya’ya kadar doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada 3 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 1 türü (2 takson) bulunur. İnce bir gövde üzerinde büyük ve gösterişli çiçekleri bulunan, yumrulu, çokyıllık otsu bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Limodorum, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orchidaceae/Limodorum/, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=limodorum, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Deniz İG (2012). Limodorum Boehm., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 637–638.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.