LEPIDIUML. - TERE
Bilimsel Betim:
Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, tüysüz, sivilceli veya basit tüylü. Yapraklar basit veya teleksi. Çanak yapraklar kesecikli değil. Taç yapraklar beyaz veya sarı, kaşıksı, bazen de yok. Sitamenler 6, 4 veya 2. Filamentler nahif, ne kanatlı ne de dişli. Orta bal bezeleri mevcut. Yumurtalık 2 tohumtaslaklı; sitilus kısa veya yok. Meyve oldukça yassı ve dar perdeli silikula, olgunlukta açılan, kanatlı veya değil. Tohumlar her göz ucunda sarkık, zamklı; kökçük sırta dayalı veya yamuk.
Kaynak:
Hedge IC (1965). Lepidium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 279.
Halk Betimi:
Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “tere” olarak bilinir, ve Amerika, Afrika, Asya, Avrupa ve Avustralya’da geniş yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 234 türü ve ülkemizde 15 türü (19 takson) bulunur. Cins ismi “Lepidium” Yunanca’da “küçük pullar” anlamına gelir ve halk hekimleri tarafından deri üzerinde küçük pul benzeri lezyonlara neden olan cüzzam hastalığını tedavi etmek kullanıldığından dolayı bu ismin verildiği ileri sürülmüştür.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Lepidium, Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Brassicaceae/Lepidium/ Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Mutlu B (2012). Lepidium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 284−287.