LEONURUS L. - ASLANKUYRUĞU
Bilimsel Betim:
İkiyıllık veya çokyıllık otlar. Yapraklar parmaksı loplu veya bölünmemiş, kenarlar kaba dişli veya az teleksi. Bırakteler saplı, sıklıkla büyük fakat yapraklara benzemez, ± aşağı kıvrık. Yalancı çevrel çiçekdurumları (vertisillasterler) çok-çiçekli, aralıklı veya genellikle tepeye yakın yoğun, kesintili başak benzeri çiçekdurumlu. Bırakteoller şeritsi, bizsi. Çanak 5 veya 10-damarlı, dişler dikenli, tüpten daha kısa. Taç belirgin 2-dudaklı; tüp uçta genişlememiş; üst dudaklar külahlı, ülgerli veya arkasında havlı; altta 3-lopluya kadar. Sitamenler 4. Anterler düz veya birbirinden uzaklaşan (divergent). Fındıkçıklar üçköşeli, tepede kesik ve tüylü.
Kaynak:
Mill RR (1982). Leonurus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 152.
Halk Betimi:
İkiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “aslankuyruğu” ismiyle bilinir ve Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 24 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 4 türü (4 takson) bulunur. En iyi bilinen türü kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılan “çin aslankuyruğu (Leonurus japonicus Houtt.)”dur ve geleneksel Çin tıbbında kullanılan 50 temel bitkiden biridir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Leonurus/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/leonurus/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Lamiaceae/Leonurus// /, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Dirmenci T (2012). Leonurus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 558–559.