GALEGAL. - KEÇİSEDEFİ
Bilimsel Betim:
Yükselici, çok-dallanmış otsu çokyıllık bitkiler. Yapraklar tekteleksi, saplı; sitipullar otsu, oksu. Çiçekdurumu çok-çiçekli, saplı, koltuksal salkım; bırakteler yaklaşık 4 mm, şeritsi. Çanak çansı ve neredeyse 5 eşit dişli. Taç beyaz ilâ mora kadar, bayrakçık, kanatçıklar ve neredeyse küt kayıkçık eşit. Sitamenler tek demet halinde (monadelfus). Meyve dar silindirik bakla, tohumlar arası hafifçe burulmuş.
Kaynak:
Chamberlain DF (1970). Galega L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 41.
Halk Betimi:
Çok dallanmış çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “keçisedefi” ismiyle bilinir ve Orta ve Güney Avrupa, Batı Asya ve Afrika’nın doğu tropikal bölgelerinde doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada 5 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 1 türü (1 takson) bulunur. Beyaz, pembe, mavi veya lavanta renklerinde çiçekleri dik bir salkım halinde dizilmiştir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Galega/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Anonim 2 (2016). http:/www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Galega//, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Anonim 3 (2016). https:/gobotany.newenglandwild.org/genus/galega/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Keskin M (2012). Galega L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 461.