GALEGAL.KEÇİSEDEFİ

TÜRLER

GALEGAL. - KEÇİSEDEFİ

Bilimsel Betim:

Yükselici, çok-dallanmış otsu çokyıllık bitkiler. Yapraklar tekteleksi, saplı; sitipullar otsu, oksu. Çiçekdurumu çok-çiçekli, saplı, koltuksal salkım; bırakteler yaklaşık 4 mm, şeritsi. Çanak çansı ve neredeyse 5 eşit dişli. Taç beyaz ilâ mora kadar, bayrakçık, kanatçıklar ve neredeyse küt kayıkçık eşit. Sitamenler tek demet halinde (monadelfus). Meyve dar silindirik bakla, tohumlar arası hafifçe burulmuş.

 

Kaynak:

Chamberlain DF (1970). Galega L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 41.

Halk Betimi:

Çok dallanmış çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “keçisedefi” ismiyle bilinir ve Orta ve Güney Avrupa, Batı Asya ve Afrika’nın doğu tropikal bölgelerinde doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada 5 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 1 türü (1 takson) bulunur. Beyaz, pembe, mavi veya lavanta renklerinde çiçekleri dik bir salkım halinde dizilmiştir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Galega/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 2 (2016). http:/www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Galega//, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 3 (2016). https:/gobotany.newenglandwild.org/genus/galega/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Keskin M (2012). Galega L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 461.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.