ECBALLIUM A.Rich. - EŞEKHIYARI
Bilimsel Betim:
Yatık çokyıllık otlar, sülüksüz. Kökgövdeleri sert. Çiçekler soluk sarı, birevcikli, erkek salkım halinde, dişi tek. Hipantiyum çok kısa, çansı. Taç yapraklar tabana doğru bitişik. Sitamenler serbest, geniş bağlantılı ve anter tekaları zigzaglı. Yumurtalık oldukça küçük sivilceli, kıllı. Meyve dikdörtgensi-eliptik, yeşilimsi, mumlu, kaba pürüzlü, kıllı, olgunlaştığında çiçekdurumu sapından ayrılır ve koptuğu noktadan tohumları şiddetle dışarı fırlatır. Tohumlar çok sayıda, yumurtamsı, belirsiz kenarlı.
Kaynak:
Jeffrey C (1972). Ecballium A. Rich., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 203
Halk Betimi:
Ülkemizde “eşekhıyarı” ismiyle bilinen bu cins, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın ılıman bölgelerinde doğal olarak yetişir. Dünyada ve ülkemizde yalnız tek türü bulunur. Zehirli bir madde olan “kukurbitasin” içerir ve bitkinin parçaları yutulursa ölümcül olabilir. Bazı yerlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir ve böyle yerlerde doğallaştırılmıştır. Antik dünyada “çocuk düşürme ilacı” olarak kullanılmıştır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Ecballium, Erişim Tarihi: 30.01.2018.
Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Cucurbitaceae/Ecballium/, Erişim Tarihi: 30.01.2018.
Anonim 3 (2018). https://www.britannica.com/plant/Cucurbitaceae, Erişim Tarihi: 30.01.2018.
Aslan S (2012). Ecballium A.Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 389.