DIPSACUS L.FESÇİTARAĞI

TÜRLER

DIPSACUS L. - FESÇİTARAĞI

Bilimsel Betim:

İkiyıllık veya biryıllık dikenli gövdeli otlar. Yapraklar basit veya derin kesikli ilâ kemansıya kadar. Kapitula küremsi ilâ silindiriğe kadar. İnvolukrum bırakteleri 1−2 sıralı, dik veya yayık. Çiçek tablası bırakteleri sert, diken-uçlu. Çanak kadehsi, kirpikli. Taç 4-loplu, beyazımsı ilâ leylağa kadar. Küçük involukrum (involusel) 4-açılı, uç kısa 4-loplu veya 12-dişli laminalı.

 

Kaynak:

Matthews VA (1972). Dipsacus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 583.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya ikiyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “fesçitarağı” ismiyle bilinir ve Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 28 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 5 türü (5 takson) bulunur. Bu cinsin üyeleri dikenli kökleri ve yaprakları ile gövdenin ucunda baş şeklindeki beyaz, mor, koyu pembe veya lavanta renginde çiçekleri ile kolaylıkla tanınır. Tohumlar, bazı kuşlar için önemli bir kış besin kaynağıdır. Ayrıca bahçe süs bitkisi olarak yetiştirilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Dipsacus/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/dipsacus/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Caprifoliaceae/Dipsacus/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Göktürk S R (2012). Dipsacus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 316–317.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.