DACTYLISL. - DOMUZAYRIĞI
Bilimsel Betim:
Çokyıllık. Dil zarsı. Yaprak ayaları yassı ya da içe kıvrık. Çiçekdurumu yayık ya da dar dikdörtgensi bileşik salkım (bazen yumurtamsı bir baş şekline kadar indirgenmiş); bileşik salkımın dalları iyi gelişmiş ya da gelişmemiş, dik ilâ yayığa kadar. Başakçıklar yoğun demetlerde bir araya toplanmış, saplı, yanal yassılaşmış ve 2−5 erdişi çiçekçikli. Eksencik dışkavuzların üzerinden ve çiçekçiklerin arasından kopar. Dışkavuzlar eşit olmayan ilâ neredeyse eşite kadar, dar, omurgalı, kısmen kıvrık, alttaki 1-damarlı, üstteki 5-damarlı. İçkavuz kağıdımsı ilâ derimsiye kadar, 5-damarlı, omurgalı, mukronat ya da daralmış veya derin girintili tepede kısa aristalı. Kapçık 2-omurgalı, yaklaşık olarak içkavuz kadar uzun. Pulcuklar 2, tepede 2 loplu. Sitamenler 3. Dane içkavuz ve kapçık tarafından gevşek olarak sarılmış, elipsoit ilâ mızraksı-elipsoide kadar; embriyo danenin yaklaşık 1/6 katı kadar; hilum tabanın yukarısında minik nokta şeklinde.
Kaynak:
Mill RR (1985). Dactylis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 510.
Halk Betimi:
Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “domuzayrığı” ismiyle bilinir, Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada 2 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 1 türü (2 takson) bulunur. Domuzayrığı türleri sığır, koyun, keçi, at ve diğer hayvanlar da dahil olmak üzere çiftlik hayvanları için günlük ideal yemler arasındadır. Hayvan otlatma için iyi bir seçenektir, sindirilmesi ve yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Demetler halinde büyür ve yayılışı hızlıdır, serin mevsim otu olarak çok uygundur.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Dactylis/, Erişim Tarihi: 15.03.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.heirloom-organics.com/guide/va/guidetogrowingorchardgrass.html / ,Erişim Tarihi: 15.03.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Dactylis/, Erişim Tarihi: 15.03.2016.
Cabi E, Doğan M (2012). Dactylis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 711–712.