CORNUSL. - KIZILCIK
Bilimsel Betim:
Yaprakdöken çalılar veya ağaçlar. Yapraklar karşılıklı, dümdüz. Çiçekdurumu tepede talkımlı yalancı şemsiye veya koltuksal şemsiye halinde. Çiçekler 4-parçalı, genellikle erdişi; yumurtalık iki gözlü. Eriksi meyveli.
Kaynak:
Chamberlain DF (1972). Cornus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 539.
Halk Betimi:
Yaprak döken ağaç ve çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “kızılcık” ismiyle bilinir ve büyük bir kısmı ılıman bölgelerde, Avrasya’nın kutup altı bölgesinde ve Amerika’da doğal olarak olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 51 türü ve ülkemizde 2 türü (5 takson) bulunur. Kızılcık ağaçları bahçecilikte odunundan mobilya malzemeleri üretmek için tercih edilir. Kızılcık (Cornus mas L.), çoğunlukla Türkiye ve Güneydoğu Avrupa'da, reçel, marmelat ve şerbet yapımında kullanılan veya çiğ yenilebilen meyveleri için yetiştirilmektedir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Cornus_(genus), Erişim Tarihi: 05.02.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Cornaceae/Cornus/, Erişim Tarihi: 05.02.2016.
Mataracı T (2012). Cornus L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 380–380.