CONYZA Less. ÇAKALOTU

TÜRLER

CONYZA Less. - ÇAKALOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık (Türkiye’deki türler) otsu bitkiler. Gövdeler ± dik, dallanmış, yapraklı. Yapraklar şeritsi veya tersmızraksı, dümdüz veya dişli-az teleksi. Kapitulum küçük, heterogam, kısa dilli, bileşik salkımlarda çok sayıda. İnvolukrum çansı; filariler 2−3-serili, kiremitvari. Çiçek tablası çıplak. Dişi çiçekler çok sayıda, belirsiz, dilcikler sorguçdan biraz daha uzun. Tüpsü çiçekler daha az, erdişi; taçlar tüpsü, 4−5-loplu. Kapçıklar (meyveler) tersyumurtamsı-tersmızraksı, ± yassılaşmış. Sorguç basit, ince az pürüzlü.

 

Kaynak:

Grierson AJC (1975). Conyza Less., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 132.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler veya çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “çakalotu” ismiyle bilinir ve dünya üzerinde tropikal ve ılıman bölgelerde, keza kuzeya doğru Kuzey Amerika ve Doğu Asya’nın serin ılıman bölgelerinde yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 154 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur. Çiçekleri gövde üzerinde gevşek bir şekilde kümelenmiş, tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Conyza/, Erişim Tarihi: 07.01.2016.

Ekim T (2012). Conyza Less., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 146.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.