CLINOPODIUML. - YABANİFESLEĞEN
Bilimsel Betim:
Çokyıllık otlar, havlı ilâ sert-tüylüye kadar. Yapraklar kısa saplı, ± yumurtamsı, kütdişli-testeredişli. Yalancı çevrel çiçekdurumları (vertisillasterler) yoğun veya ± yayık, çok çiçekli, çiçek (floral) yapraklar tarafından taşınan. Bırakteoller ± şeritsi veya bizsi, çanak tüpü veya çiçek sapları kadar uzunlukta. Çanak tüpü kıvrık, fakat kesecikli değil, 13-damarlı, tüylü, iki dudaklı, alt dişler her zaman uzun-kirpikli. Taç mor veya pembe (nadiren beyaz), tüp taşkın, halkasız, üst dudak derin girintili, alt dudak 3-loplu. Sitamenler 4, alt çift üsttekinden daha uzun fakat tamamı taçdan daha kısa; tekalar divergent (dışa yönelen). Sitilus dalları eşit değil, alttakiler dikdörtgensi-dilsi, üstteki mızraksı olandan çok daha büyük. Fındıkçıklar neredeyse küremsi, tüysüz.
Kaynak:
Leblebici E (1982). Clinopodium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 329.
Halk Betimi:
Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “yabanifesleğen” ismiyle bilinir ve Doğu Asya, Doğu ve Güney Avrupa , Kafkasya, Kuzey İran, Himalayalar, Doğu Sibirya ve Kuzey Amerika’da doğal olarak yayılış gösterir. Dünya’da yaklaşık olarak 148 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 21 türü (31 takson) bulunur. Bazı türleri Meksika’da alkol almanın vermiş olduğu baş ağrısını, mide ağrıları ve karaciğer rahatsızlarını tedavi amaçlı bir çay olarak kullanılır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Clinopodium/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Lamiaceae/Clinopodium/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Dirmenci T (2012). Clinopodium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 550–553.