CHONDRILLA L. - KARAKAVUK
Bilimsel Betim:
İkiyıllık veya çokyıllık dallanmış gövdeli otsu bitkiler. Yapraklar çoğunlukla tabanda, gövdedekiler şeritsi veya yok. Kapitulum homogam, dilsi, uçta veya koltuklarda, sapsız veya saplı. İnvolukrum silindirik; filariler 2−3−serili, içtekiler dıştakilerle neredeyse eşit veya çok daha uzun. Çiçek tablası yassı, çıplak. Çiçekler koyu sarı. Kapçıklar (meyveler) tüysüz, silindirik veya köşeli, gagalı, 5-damarlı (damarlar 2−3−çizgili), ± pürüzsüz veya üstte kaba pürüzlü ve uçta diş-benzeri pullardan oluşmuş halka taşıyan; gaga dökülücü. Sorguç tüyleri 1-serili, beyaz, az pürüzlü.
Kaynak:
Mathew B (1975). Chondrilla L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 812.
Halk Betimi:
İkiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “karakavuk” ismiyle bilinir ve Avrasya’da yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık 41 türü ve ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur. Koyu sarı renkli çiçeklere sahip, çok gövdeli otsu bitkilerdir. En çok bilinen türü “karakavuk (Chondrilla juncea L.)”tur ve Afrika, Avustralya ve Amerika’da istilacı bir ot olarak bilinir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Chondrilla_(plant)/, Erişim Tarihi: 11.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Chondrilla/, Erişim Tarihi: 11.01.2016.
Ekim T (2012). Chondrilla l., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 140.