BUPLEURUML.ŞEYTANAYAĞI

TÜRLER

BUPLEURUML. - ŞEYTANAYAĞI

Bilimsel Betim:

Genellikle tüysüz tek veya çokyıllık bitkiler (nadiren çalılar); yaka lifli değil. Yapraklar daima bölünmemiş, dümdüz veya (büyüteç altında) belirgin testere dişçikli. Bırakteli veya biryıllık geniş yapraklılarda bıraktesiz. Bırakteollü. Taç yapraklar sarı, beyaz veya morumsu renkli, iyi gelişmiş ucu kıvrık apikal loplar taçyaprak laminasının sırt kanatçıklarının ortasına yapışık durumda (eğilme noktası taçyaprak eğilmesini ifade eder). Meyveler silindirik, çok değişken, sırttaki kabarık çizgiler 5, şeritsi ilâ kanatlıya kadar veya nadiren fark edilir; meyve yüzeyi pürüzsüz veya süslü; her vadicikte (valekulada) sırtsal yağ kanalları 1−5, komisüral yağ kanalları 2−10, olgun meyvede belirgin değildir.

 

Kaynak:

Snogerup S (1972). Bupleurum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 393.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “şeytanayağı” ismiyle bilinir ve Akdeniz havzası, Güneybatı Asya, Güney Rusya, Kafkasya, İran ve Irak’da yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 208 türü ve ülkemizde 47 türü (49 takson) bulunur. Sarı, beyaz ya da morumsu renkte çiçeklere sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Snogerup S (1972). Bupleurum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 393.

Anonim (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Bupleurum/, Erişim Tarihi: 19.12.2015.

Demirelma H (2012). Bupleurum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 51−55.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.