BITUMINARIAC.H.Stirt. (=PSORALEA L.)KATRANYONCASI

TÜRLER

BITUMINARIAC.H.Stirt. (=PSORALEA L.) - KATRANYONCASI

Bilimsel Betim:

Tüylü çokyıllıklar. Yapraklar üç yaprakçıklı, saplı; sitipüller küçük, şeritsi ilâ mızraksıya kadar. Çiçekler kısa saplı, şemsiyeler veya salkımlar halinde; bırakteler mevcut veya değil. Çanak çansı, 5-dişli, alttaki iki diş diğerlerinden daha büyük. Taç beyazımsı, krem, veya mavi ilâ menekşe rengine kadar; bayrakçık kanatçıklar ve küt kayıkçıktan daha uzun. Sitamenler tek (monadelfus) veya iki demetli (diyadelfus). Meyve 1-tohumlu, kapalı, gagalı veya değil.

Halk Betimi:

Ülkemizde “katranyoncası” olarak bilinen bu cins, Türkiye, Avrupa, Kırım, Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, Sina Yarımadası ve Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada 4 türü ülkemizde 2 türü (2 takson) bulunur. Beyazımsı, krem, mavi veya menekşe renkli çiçeklere sahip, tüylü çokyıllık otsu bitkilerdir. Genellikle açık alanlar ve ormanlarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Bituminaria, Erişim Tarihi: 06.02.2018.

Anonim 2 (2018). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Bituminaria/, Erişim Tarihi: 06.02.2018.

Chamberlaın D F (1970). Psoralea. Şu eserde: Davis, P.H. (ed.), Flora of Türkiye and the East Aegean Islands. Edinburgh University Press. Edinburgh, 3: 264.

Vural M (2012). Bituminaria C.H.Stirt., In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 456.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.