ARGYROLOBIUMEckl. & Zeyh.COLLİK

TÜRLER

ARGYROLOBIUMEckl. & Zeyh. - COLLİK

Bilimsel Betim:

Otlar, genellikle tabanda odunlaşmış. Yapraklar üç yaprakçıklı; sitipuller küçük, şeritsi-mızraksı. Çiçekdurumu şemsiye veya salkım halinde veya çiçekler üst yaprak koltuklarında tek. Çanak iki-dudaklı, üst dudak iki parçalı, alt üçdişli. Taç küt kayıkçıklı. Sitamenler monadelfus. Meyve açılan tipte, yana doğru yassılaşmış, dikdörtgensi veya şeritsi bakla, bazen tesbihsi.

 

Kaynak:

Chamberlain D F (1970). Argyrolobium Eckl. & Zeyh., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 37.

Halk Betimi:

Çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “collik” adıyla bilinmektedir ve Kuzey Afrika, Türkiye, Kafkasya, Kuzey İran ve Batı Suriye’de doğal olarak yetişmektedir. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 97 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunmaktadır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Argyrolobium/,Erişim Tarihi: 30.03.2018.

Keskin M (2012). Argyrolobıum Eckl. & Zeyh., In: Güner, A, Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 488–498.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.