ANTHYLLISAdans.ÇOBANGÜLÜ

TÜRLER

ANTHYLLISAdans. - ÇOBANGÜLÜ

Bilimsel Betim:

Çalılar veya otsu bitkiler. Yapraklar genellikle tekteleksi, nadiren 1−3-yaprakçıklı; sitipullar küçük, düşücü. Çiçekler genellikle yoğun kapitulumlar halinde, nadiren demetlerde veya bırakte koltuklarda tek doğar. Çanak tüpsü, çansı veya uçlara doğru daralmış, 5-dişli, dişler eşit veya eşit değil. Taç çeşitli renklerde. Sitamenler bir demet halinde birleşik (monadelfus) ya da üst taraftaki sitamenler uzunluğunun ½’si kadar serbest. Bakla sapsız veya saplı, ± kapalı meyve, kalıcı ve kısmen şişmiş çanakta genellikle tamamen içkin. Tohumlar 1−çok sayıda.

 

Kaynak:

Cullen J (1970). Anthyllis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 533.

Halk Betimi:

Hem otsu bitkileri hemde çalı türlerini içeren bu cins ülkemizde “çobangülü” ismiyle bilinir ve Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 35 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 2 türü (8 takson) bulunur. Bu bitkiler bazı kelebek türleri ve güve larvaları tarafından besin kaynağı olarak kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Anthyllis/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 2 (2016). http:/www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Anthyllis/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Keskin M (2012). Anthyllis Adans., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 426.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.