ALISMAL.KURBAĞAKAŞIĞI

TÜRLER

ALISMAL. - KURBAĞAKAŞIĞI

Bilimsel Betim:

Tüysüz, çokyıllık, keskin usareli, sucul, otsu bitkiler. Gövdenin odunlaşmış kısmı kalın, sitolonsuz. Yapraklar su üstünde, yüzeyinde veya içinde, tabanda rozet şeklinde, basit. Çiçekdurumu yükselici ve dik, ± bileşik dairesel dizilişlerden oluşan piramitsi bileşik salkım şeklinde, küçük bitkilerde bazen indirgenmiş bir salkım-şemsiye şeklinde. Çiçekler erdişi. Çanakyapraklar yeşil, kalıcı; taçyapraklar çanakyaprakları aşkın, beyaz, pembe veya leylak renginde, düşücü. Sitamenler 6. Karpeller çok sayıda, tek halkada, serbest; sitilus eksenden uzak. Kapçıklar (meyveler) yanlamasına yassılaşmış, karın tarafında çıkıntılı ve sırt tarafında kısa gagalı.

 

Kaynak:

Uotila P (1984). Alisma L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 6.

Halk Betimi:

Dünya üzerinde yaygın olarak sulu habitatlarda doğal olarak yetişen bu cins ülkemizde “Kurbağakaşığı” ismiyle bilinir. Dünyada yaklaşık olarak 11 türü ve ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur. Kurutulmuş rizomlarının şifalı olduğuna inanılır ve yüzyıllarca geleneksel Çin tıbbında böbrek, mesane ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır. Şimdilerde ise Kuzey Amerika ve Avrupa’da da kullanılmaktadır. Modern bilimsel araştırmalar bu bitkinin hafif bir idrar söktürücü özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, birkaç çalışmada Alisma ekstraktlarının sıçanların pençelerindeki şişkinliği azalttığı görülmüştür. Henüz insanlar üzerinde bir çalışma bulunmasa da, test tüpleri ve sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde bu bitkinin bazı geleneksel kullanımlarının bilimsel bir dayanağının bulunabileceğini göstermiştir. Bazı göstergeler bu bitkinin hafif antibakteriyel etkisi olduğunu gösterse de insanlar üzerinde yapılan çalışmalar kontrollü deneylerden ziyade kişisel anlatım ve gözlemlere dayalıdır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Alisma, Erişim Tarihi: 19.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.altmd.com/Articles/Alisma--Encyclopedia-of-Alternative-Medicine, Erişim Tarihi: 19.12.2015.

Anonim 3 (2015). http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-280510, Erişim Tarihi: 19.12.2015.

Ekim T (2012). Alisma L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 20.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.