ADONISL.KANDAMLASI

TÜRLER

ADONISL. - KANDAMLASI

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çokyıllık otsu bitkiler. Yapraklar 2−3-derin teleksi veya dar kesik parçacıklarla birleşik. Çiçekler aktinomorf, tek çiçekli. Çiçek örtüsü iki serili; dış segmentler (çanak yapraklar) 5, zarsı, sıklıkla renkli; iç segmentler (taç yapraklar) 5−20, kırmızı, sarı veya beyazımsı, balözü bezi yok. Anterler sıklıkla siyahımsı. Kapçıklar (meyveler) enine uzamış (biryıllıklarda) veya yuvarlak (çokyıllıklarda) başlardan doğar, gagalı, yandan yassılaşmış değil, sıklıkla enine ibikli. Olgun kapçıklar olmadan örnekler sıklıkla yanlış teşhis edilir. Kırmızı renkli çiçekler kuruduğunda sıklıkla rengi sarıya döndüğünden arazi notlarında taç yaprağının rengi not edilmelidir. Bu doğrultuda kapçık ölçü uzunluğuna gaga dahildir.

 

Kaynak:

Davis PH (1965). Adonis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 140.

Halk Betimi:

Tekyıllık ve çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kandamlası” ismiyle bilinir, Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 32 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 9 türü (12 takson) bulunur. Cins ismi mitolojik karakterler tanrıça Afrodit veya Venüs’ün sevgilisi olan Adonis’e atıfta bulunarak verilmiştir. Bazı türleri bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Kandamlası türleri, kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan bir bileşiği (Adonidin glikozidi) içeren tıbbi bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1. (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Adonis_(plant)/, Erişim Tarihi: 04.05.2016.

Anonim 2. (2016). http://www.gardenershq.com/Adonis-Pheasants-Eye.php/ Erişim Tarihi: 04.05.2016.

Anonim 3. (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Ranunculaceae/Adonis/ /, Erişim Tarihi: 04.05.2016.

Doğan Güner E (2012). Adonis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 772.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.