Viola arvensisMurray Tarla Menekşesi

Viola arvensisMurray - Tarla Menekşesi

Bilimsel Betim:

Biryıllık otsu bitki. Gövdeler 20 cm’ye kadar, dallanmış, kısa ve geriye dönük tüy örtülü. Yapraklar dikdörtgensi-kaşıksı, kütdişli, sivri. Sitipullar mızraksı, az teleksi, mızraksı bölmeli. Çiçek sapları üstte bırakteoller taşır. Çanak yapraklar mızraksı, taçla eşit veya tacı aşar. Taç krem, bazen mavimsi, alt taç yaprak 8−14 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran.

Habitat (yaşam ortamı):Açık ve ekili topraklar.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1965). Viola arvensis Murray, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 531–532.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tarla menekşesi” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Batı Asya, Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir, aynı zamanda diğer kıtalara da yayılmıştır. Krem veya mavimsi renkte çiçeklere sahip, 20 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ayında çiçeklerini açar. Bitkinin yapısında bulunan “peptid sikloviyolasin O2” adlı bir maddenin insanlarda kanser hücrelerine karşı sitotoksik aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir ve bu nedenle potansiyel bir antitümör ilacı olabileceği düşünülmüştür.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Viola_arvensis/ Erişim Tarihi: 24.11.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=viola+arvensis/ Erişim Tarihi: 24.11.2016.

Dinç M (2012) Viola L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 882–884.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.