Tussilago farfara L. Öksürükotu

Tussilago farfara L. - Öksürükotu

Bilimsel Betim:

Yapraklar saplı, lamina 10−20(−30) cm çaplı, oldukça sivri loplarla, kenarlar düzensiz biçimde dişli, ilk önce her bölümü beyaz- kolayca düşen yünsü bir tüy örtülü, üzerinde tüysüzleşmiş. Yapraksız gövde 4−15 cm ( meyvede uzunlamasına yaklaşık 30 cm), çok sayıda morumsu pulsu-yapraklar, yünsü, tomurcukta dik, çiçekler açtıktan sonra sarkık. Kapitulum 1,5−2,5 cm genişliğinde. Filariler şeritsi, küt, sıklıkla morumsu ve beyaz-tüylü, bazen siyah salgılı tüylü. Kapçıklar (meyveler) 3−4 mm. Sorguç 10−15 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Nisan.

Habitat (yaşam ortamı): Atık ve kumlu alanlar, nemli yerler, 0−2400 m.

 

Kaynak:

Matthews VA (1975). Tussilago farfara L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 168.

Halk Betimi:

Ülkemizde “öksürükotu” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Batı ve Orta Asya’da doğal yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 30 cm’ye kadar uzayabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Tohum ve köksapları yardımıyla kolay yayılır ve genelde koloniler halinde bulunur. Mart ile Nisan ayları arasında çiçek açar, atık ve kumlu alanlarda ve nemli yerlerde yetişir. Geleneksel tıpta bu bitki çok eski zamanlardan beri solunum yolları hastalıkları, özellikle öksürük tedavisinde kullanılan değerli bir bitkidir. Çağdaş tıpta üst solunum yolu hastalıklarında öksürük baskılayıcı olarak, astım ve bronşit tedavisinde, antibakteriyel ve iltihap giderici bir ilaç olarak kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Tussilago, Erişim Tarihi: 02.02.2016.

Dreger M, Krajewska-Patan A, Górska-Paukszta M, Pıeszak M,, Opala B,, Gryszczyńska A, Adamczak A, Mıkołajczak PL, Buchwald W (2012). Content of pyrrolizidine alkaloids (senecionine and senkirkine) in Tussilago farfara L. plants cultivated in vitro. Kerla Polonica. Vol. 58 No. 4.

Hamzaoğlu E (2012). Tussilago L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 215–216.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.