Teucrium poliumL. Acıyavşan

Teucrium poliumL. - Acıyavşan

Bilimsel Betim:

Odunsu çokyıllık. Gövdeler 10−40 cm, yatık ilâ dike kadar, beyaz, gri (veya bazen altınsarısı) yünlü-kabatüylü veya kırışık tüy örtülü, düğümler arası yapraklardan daha kısa veya daha uzun. Yapraklar dikdörtgensi ilâ dar tersyumurtamsıya kadar veya şeritsi, küt, tabana veya ortaya kadar kütdişli, yassı veya alta doğru kıvrık kenarlı, genellikle kabatüylü. Çiçekler oldukça kısa saplı, kapitulumlarda doğmuş. Bırakteler şeritsi-kaşıksı, kütdişli veya dümdüz, çanaklardan daha kısa ilâ hafifçe daha uzuna kadar. Çanak 3−5 mm, tüpsü-terskonik, genellikle yoğun yünlü veya yatık-kır tüylü, 1/4−1/3’üne kadar neredeyse eşit şekilde bölünmüş, kütdişli. Taç beyazımsı, eksene yakın loplar nadiren tüysüz. Fındıkçıklar 2 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Kuru alanlar, meşe (Quercus L.) çalılıkları, kayalık yamaçlar, bozkırlar, kumullar, tarla kenarları vs., 0−2050 m.

 

Kaynak:

Ekim T (1982). Teucrium polium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 69.

Halk Betimi:

Ülkemizde “acıyavşan” olarak bilinen bu tür, Batı Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişir. Beyazımsı renkte çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen yarı-çalımsı çokyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açar ve kuru alanlar, meşe çalılıkları, kayalık yamaçlar, bozkırlar, kumullar ve tarla kenarlarında yetişir. Acıyavşan önemli geleneksel tıbbi bir bitki olarak bilinir ve spazm önleyici ve ağrı kesici özelliklere sahip olmasından dolayı gastrointestinal hastalıklarda kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Teucrium_polium/, Erişim Tarihi: 17.02.2016.

Parsaee H, Shafiee-Nick R (2006). Anti-Spasmodic and Anti-Nociceptive Effects of Teucrium polium Aqueous Extract. Iranian Biomedical Journal 10 (3): 145-149.

Dirmenci T (2012). Teucrium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 595–598.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.