Stellaria media (L.) Vill. - Kuşotu
Bilimsel Betim:
Biryıllık otsu bitkiler, toprak üstüne yayılan veya zayıf bir şekilde dik. Alt yapraklar saplı, yüreksi veya yumurtamsı; üsttekiler kısa saplı veya sapsız, sıklıkla alt yapraklardan daha büyük. Çiçekdurumu genellikle ± yoğun dallı, bazen şemsiye görünümünde veya nadiren gevşek ve çok dallanmış. Çanak yapraklar 3−7 mm, sivri, tüysüz veya tüylü. Taç yapraklar genellikle 5, çanak yaprakları aşmayan, bazen çok küçük veya yok. Sitamenler 3−10. Sitilus 3. Kapsül kapakları genellikle hafifçe çanağı aşar ve hemen hemen tabana kadar yarılır.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Kayalık alanlar.
Kaynak:
Coode MJE (1967). Stellaria media (L.) Vill, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 69.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kuşotu” ismiyle bilinen bu tür, tüm ılıman bölgelerde ve kuzey Artik bölgelerde yayılış gösterir. Küçük ve beyaz çiçeklere sahip tekyıllık ve serin-mevsim bitkisidir. Çiçekleri, hızlı bir şekilde gelişen tohum kabukları takip ettiğinden aynı zamanda hem çiçekli hem de tohumludur. Bazı ülkelerde hem taze hemde kurutulmuş haliyle tüketilmektedir. Japon bahar festivalinde (Nanakusa-no-sukku) tüketilen sembolik yemeklerden biridir. Nisan ile Haziran aylarında çiçeklenir ve çoğunlukla kayalık alanlarda rastlanır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Stellaria_media/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.
Anonim 2 (2016). https://www.botanical.com/botanical/mgmh/c/chickw60.html/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.kingdomplantae.net/chickweed.php/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.
Keskin M (2012). Stellaria L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 365–366.