Rumex crispusL. Labada

Rumex crispusL. - Labada

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, 150 cm’ye kadar. Taban yaprakları dar mızraksı ilâ tersmızraksıya kadar, genişliğinden 3 kat daha uzun, sivri. Yaprak sapları üstte oluksu (kanallı). Çiçekdurumu yoğun. Çiçek sapı meyveli çiçek örtüsü segmentlerinden daha uzun, ortanın altında eklemli. Meyvede çiçek örtüsü segmentleri yüreksi ilâ üçgensiye kadar, en azından bir yumrucuklu, 4−5 × 3−4 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Bayırlar, bataklıklar, atık alanlar, 0−2300 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Rumex crispus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 289.

Halk Betimi:

Ülkemizde “labada” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Çokyıllık bir bitkidir ve 150 cm’ye kadar boylanabilir. Mayıs ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar, bayırlar, bataklıklar ve atık alanlarda yetişir. Bu bitki tarım alanları ve bozulmuş alanlarda yetişir. Hayvanlar tarafından büyük miktarlarda tüketildiğinde zehirli olabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Rumex_crispus /,Erişim Tarihi: 04.04.2016.

Keskin M (2012). Rumex L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 761–764.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.