Rhinanthus angustifoliusC.C.Gmel. subsp. grandiflorus (Wallr.) D.A.Webb (= Rhinanthus serotinus (Schönh.) Oborny subsp. aestivalis (N.W.Zinger) Dostál) - Horozotu
Bilimsel Betim:
Gövde 70 cm’ye kadar, dik, genellikle üstte dallanmış, salgısız veya salgılı havlı ya da ülgerli. Yapraklar dar dikdörtgensi-mızraksı, 2,5 × 0,5–6 × 2 cm, kütdişli-dişli, alta doğru kıvrık kenarlı. Çiçekler üst yaprak uçlarından doğar, yoğun veya gevşek başak şeklinde. Bırakteler yaprak-benzeri, yumurtamsı, çiçeklerden daha uzun. Çiçek sapları dik-yatık, 1–6 mm. Çanak yaklaşık 1,3 cm, meyvede zarsılaşan ve yaklaşık 2,2 × 1,7 cm’ye kadar genişleyen; tüp yaklaşık 1 cm uzunluğunda; lopların her biri 2 adet üçgensi sipsivri dişli. Taç 17–22 mm; tüp taç uzunluğunun yaklaşık 1/2 katı kadar, dar silindirik, hafifçe kıvrık. Kapsül 1,3 × 1,3 cm; tohumlar yaklaşık 5 × 4 mm.
Çiçeklenme zamanı: Haziran–Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Nemli çayırlar, orman kenarlarındaki alanlar, 1100–2300 m.
Kaynak:
Hedge IC (1978). Rhinanthus angustifolius C.C.Gmelin, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 778.
Halk Betimi:
Ülkemizde “horozotu” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Batı Asya’nın ılıman çayırlık alanlarında doğal olarak yetişir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 70 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve nemli çayırlar ve orman kenarlarındaki arazilerde yetişir. Sarı renkli çiçekleri çoğunlukla yaban arıları tarafından ziyaret edilir.
Kaynaklar:
Anonim 1. (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Rhinanthus_angustifolius /, Erişim Tarihi: 22.09.2016.
Anonim 2. (2016) http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/narrow-leaved-rattle /, Erişim Tarihi: 22.09.2016.
Uzunhisarcıklı M E (2012) Rhinanthus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 658.