Polygonum lapathifoliumL. Tirşon

Polygonum lapathifoliumL. - Tirşon

Bilimsel Betim:

Uzun biryıllık. Gövde yükselici ilâ dike kadar, dallanmış. Kılıf kahverengimsi, düz. Yapraklar mızraksı ilâ çok dar eliptiğe kadar, tabanda kamamsı, sıklıkla siyahımsı lekeli, genellikle tüysüz ve her zaman saydam, altta sarımsı bezeli. Çiçekdurumu yoğun, gür, dikdörtgensi başak. Çiçekdurumu sapları, neredeyse sapsız sarı bezeli. Çiçekler genellikle pembe. Çiçek örtüsü yaklaşık 2 mm. Fındıksı meyve koyu kahverengi ve cilâlı, çiçek örtüsü içinde içkin.

 

Çiçeklenme zamanı: Ağustos−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Bataklıklar ve akarsu kenarları, 0−1500 m.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1967). Polygonum lapathifolium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 273.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tirşon” ismiyle bilinen bu bitki Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’da doğal olarak yetişir. Pembe çiçeklere sahip, uzun boylu, tekyıllık otsu bir bitkidir. Ağustos ile Eylül aylarında çiçeklerini açar, bataklıklar ve akarsu kenarlarında yetişir. Yaprakları yaban hayatını korumak için, tohumları ise birçok su kuşu, ötücü kuşlar ve memeliler için önemli bir besin kaynağıdır. Doğal alanlarda arzu edilen bir bitki olmasına rağmen tarımsal alanları ve diğer bozulmuş alanları da istila edebilir. Diğer taraftan, sucul bir tür olduğu için aşırı artışına bağlı olarak sulama hendekleri, kanallar ve drenaj alanlarındaki su akışını azaltabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Persicaria_lapathifolia/,Erişim Tarihi: 04.04.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/WEEDS/pale_smartweed.html / Erişim Tarihi: 04.04.2016.

Anonim 3 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=polygonum+lapathifolium / Erişim Tarihi: 04.04.2016

Keskin M (2012). Polygonum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 758–761.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.