Polygonum amphibiumL. Yerdeğiştiren

Polygonum amphibiumL. - Yerdeğiştiren

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otlar, nadiren tamamen sucul. Gövdeler yükselici, alt düğümlerde köklü. Kılıf kahverengi, kesik. Yapraklar dikdörtgensi-mızraksı, yuvarlak ilâ kesiğe kadar ve tabanda eşit değil, genellikle tüysüz. Çiçekdurumu yoğun, dikdörtgensi başak. Çiçek örtüsü pembe, yaklaşık 4 mm. Sitamenler taşkın. Fındıksı meyve ± dairesel, kahverengi, çiçek örtüsü içinde içkin.

Çiçeklenme zamanı: Haziran-Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Nemli yerler, göl kenarları, bazen sulak alanlarda.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1967). Polygonum amphibium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 272.

Halk Betimi:

Ülkemizde “yerdeğiştiren” ismiyle bilinen bu tür, Kuzey Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’nın bazı bölümlerinde doğal olarak yetişir. Pembe çiçeklere sahip çokyıllık bir bitkidir. Haziran ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar, nemli alanlar, dere kenarları ve bazen de su içlerinde bulunur. Köksapından kalın bir gövde çıkarmaktadır. Gövde, nemli alt tabaka ile temas eden kök düğümlerinde sürünebilir, yüzebilir veya dikleşebilir. Bu nedenle morfolojik (dış görünüm) bakımdan yaşam ortamına (habitat) göre farklılık gösterir. Bu bitki çeşitli Kızılderili kabileleri tarafından ilaç ve gıda olarak kullanılmıştır. Ortaçağda kaşıntı ve insan posteriyorundaki (omurilikten kuyruk sokumuna kadar olan bölge) şişlikleri rahatlatmak için kullanılmıştır. Tohumları su kuşları, bataklık kuşları ve ötücü kuşlar için önemli gıda kaynağıdır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Persicaria_amphibia /,Erişim Tarihi: 01.04.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.ecy.wa.gov/programs/wq/plants/plantid2/descriptions/pol.html / Erişim Tarihi: 01.04.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.fs.fed.us/wildflowers/plant-of-the-week/polygonum_amphibium.shtml / Erişim Tarihi: 01.04.2016

Anonim 4 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Polygonaceae/Polygonum// Erişim Tarihi: 01.04.2016

Keskin M (2012). Polygonum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 758–761.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.