Odontites vulgarisMoench (= Odontites verna subsp. serotina (Dumort.) Corb.) Davunotu

Odontites vulgarisMoench (= Odontites verna subsp. serotina (Dumort.) Corb.) - Davunotu

Bilimsel Betim:

Biryıllık, salgısız-az pürüzlü ve geriye dönük kısa tüylü. Gövdeler yükselici ya da dik, 55 cm’ye kadar, genellikle çok uzun yayık dallı. Yapraklar ± şeritsi ilâ şeritsi-yumurtamsıya kadar, 10−30 × 5−8 mm’ye kadar, düzensiz testeredişli, sapsız. Çiçekdurumu gevşek, meyvede uzamış; bırakteler yaprak-benzeri, çanakçıklarla ± eşit. Çiçek sapları yok veya 2 mm’ye kadar. Çanak tüpsü-çansı, 6,5 mm’ye kadar; tüp yaklaşık 5 mm; dişler üçgensi, 2−2,3 mm, ikisi kısmen daha uzun. Taç 8−9 mm, kırmızımsı-pembe, cılız tüylü; tüp yaklaşık 5 mm. Anterler içkin veya ± taşkın, sivri çıkıntılı veya sipsivri, sakallı. Kapsül dikdörtgensi, 6−7 × 3−4 mm, uca doğru yassı, sivri çıkıntılı, tüysüz ya da havlı.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ekim.

Habitat (yaşam ortamı): Nemli çayırlıklar, akarsu kenarları, volkanik ve kalkerli otlak yamaçlar, makilerde, 840−2400 m.

 

Kaynak:

Hedge IC (1978). Odontites verna (Bellardi) Dumort., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 765.

Halk Betimi:

Ülkemizde “davunotu” ismiyle bilinen bu tür, Avrasya’da doğal olarak yetişir. Kırmızımsı-pembe renkte çiçeklere sahip, 55 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ve Ekim ayları arasında çiçek açar ve nemli çayırlıklar, akarsu kenarları, volkanik ve kalkerli otlak yamaçları ve makiliklerde yetişir. Bu alanlar sıklıkla düşük-verimli topraklardır ve bu yüzden davunotları kısmen parazittir, yakınındaki diğer bitkilerin köklerinden ekstra besin alarak yaşamlarına devam ederler.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016) http://www.wildlifetrusts.org/species/red-bartsia/, Erişim Tarihi: 17.09.2016.

Güner E D (2012) Odontites Ludw., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 654.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.