Lythrum salicariaL. - Hevhulma
Bilimsel Betim:
Gürbüz, ± yoğun havlı çokyıllık; gövdeler 20−180 cm, kanatlı, seyrek dallı. Yapraklar 10−70 mm, yumurtamsı ilâ dar mızraksıya kadar, tabanda kesik ilâ neredeyse yüreksiye kadar, sapsız. Çiçekdurumu ± yoğun dairesel başak halinde. Çiçekler 3−8, koltuksal talkım halkaları halinde, üç şekilli; hipantiyum 4−5 mm, çiçekte ve meyvede genişçe borumsu; ekçanak segmentleri 2,5−3,5 mm, bizsi; çanak yapraklar 0,5−1 mm, dişli; taç yapraklar 8−12 mm, mor; sitamenler 12. Kapsül 3−4 mm, yumurtamsı, hipantiyum içinde gömülü.
Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Göl ve akarsu kenarlarındaki ıslak alanlar, kuru dere yatakları, vs., 100−2000 m.
Kaynak:
Chamberlain DF (1972). Lythrum salicaria L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 175.
Halk Betimi:
Ülkemizde “hevhulma” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Asya, Kuzeybatı Afrika ve Güneybatı Avustralya’da doğal olarak yetişir. Kırmızımsı-pembe veya kırmızı mor renkte çiçeklere sahip, 180 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Gövdeleri kırmızımsı-mor veya kırmızıdan mora kadar değişir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar, göl ve derelerin ıslak yerlerinde, kuru nehir yataklarında yetişir. Hevhulma süs bitkisi olarak kullanılır. Bununla birlikte, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri genelinde sulak alanların egzotik bir yabancı otudur.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Lythrum_salicaria, Erişim Tarihi: 27.02.2016.
Aydınkal R M (2012). Lythrum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 616.