Globularia trichosanthaFisch. & C.A.Mey. subsp. trichosantha Köseyayılımı

Globularia trichosanthaFisch. & C.A.Mey. subsp. trichosantha - Köseyayılımı

Bilimsel Betim:

Dallanmış odunsu gövdeli ve telsi toprak üstü sitolon üreten çokyıllık bitkiler. Gövdeler yükselici, çiçekte 5–15 cm, meyvede 35 cm’ye kadar. Taban yaprakları 25 × 8 cm’e kadar rozet oluşturan, ters ovat ilâ eliptiğe kadar, küt ilâ derin girintiliye kadar, yaprak sapına doğru daralmış; gövde 12 × 3 mm’ye kadar, şeritsi ilâ dar eliptiğe kadar, sapsız. Kapitulum tepede, 10–20 mm çapında; involukrum bırakteleri mızraksı. Çanak yaklaşık 0,7’sine kadar bölünmüş, loplar dar mızraksı, sipsivri, ± dik. Tacın alt dudağı yaklaşık 0,7’sine kadar şeritsi 3 segmentli, üstteki yaklaşık olarak tüp boğazına kadar bölünmüş şeritsi 2 segmentli.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan–Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Kayalık ve otlak yamaçlar, orman açıklıkları, kalkerli, serpantin ve volkanik kayalıklar, bozkır, 200–2470 m.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1982). Globularia trichosantha Fisch. & Mey., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 29.

Halk Betimi:

Ülkemizde “köseyayılımı” olarak bilinen bu tür Balkanlar, Kırım, Kafkasya, Kuzey Irak, Kuzeybatı İran'da doğal olarak yetişir. Köseyayılımı, yaprakdökmeyen gövdelerden filizlenen çok sayıda top şekilli mavi çiçekle geç ilkbaharda çiçek açan, az büyüyen bir kır çiçeğidir. Kuraklığa dayanıklı çokyıllık bir bitkidir. Kayalık ve otlak yamaçlar, orman açıklıkları, kalkerli, serpantin ve volkanik kayalıklar ve bozkırlarda görülür.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Globularia_trichosantha /, Erişim tarihi: 13.02.2016.

Anonim 2 (2017). http://www.highcountrygardens.com/perennial-plants/unique-plants/globularia-trichosantha, Erişim tarihi: 04.05.2017.

Ekim T (2012). Globularia L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 672.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.