Geranium dissectumL. - Dilimli Itır
Bilimsel Betim:
Biryıllık, 10−50 cm, yatık-havlı. Alt yapraklar 4/5’inden daha fazla derin elsi, 2−5 cm çapında; bölmeler baklavamsı-kamamsı, derince çentikli veya az teleksi dikdörtgensi parçalı; üst yapraklar karşılıklı, genellikle belirgin saplı ve oldukça derinlemesine dilimli. Çiçek sapları 6−12 mm, salgılı-havlı, meyvede uzamış. Çanak yapraklar 5−7 mm; kılçık 0,5−2 mm. Taç yapraklar 4−6 mm, derin girintili, kanrengi veya mor. Merikarplar yoğun havlı, kırışık değil. Tohumlar çukurcuklu.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): Nemli yerler, özellikle tarlalar, bayırlar ve bataklıklarda, 0−400 m.
Kaynak:
Davis PH (1967). Geranium dissectum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 461.
Halk Betimi:
Ülkemizde “dilimli ıtır” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve Avrupa’da yayılış gösterir. Kanrengi veya mor çiçeklere sahip, yaprakları derince bölünmüş, boyları 50 cm’ye kadar ulaşabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ile Mayıs aylarında çiçeklerini açar, nemli yerlerde, özellikle tarlalar, bayırlar ve bataklıklarda yetişir. Halk tıbbında, bu bitkinin infüzyonları ve özleri özellikle ishal ve hemoroidin tedavisinde kullanılmıştır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Geranium_dissectum/, Erişim Tarihi: 13.02.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.first-nature.com/flowers/geranium-dissectum.php/, Erişim Tarihi: 13.02.2016.
Ekim T (2012). Geranium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 517–520.