Gagea villosa (M.Bieb.) Sweet Tüylü yıldız

Gagea villosa (M.Bieb.) Sweet - Tüylü yıldız

Bilimsel Betim:

Soğan koyu kahverengi sert tunikli, yeni soğan eski soğanın yanında gelişir, genellikle buruşuk kabuklu, genellikle geriye kıvrık kalınlaşmış kökler yok. Taban yaprakları 2, şeritsi, 16 cm × 1−2,5 mm’ye kadar, çiçekdurumunu aşan, enine kesitte D-şeklinde, tüysüz veya kısaca tüylü; çok yapraklı, sıklıkla toprak seviyesindeki koltuklarda soğancıklı. Çiçekdurumu neredeyse şemsiye şeklinde, 1−10 cm, tüylü ya da tüysüz. Gövde yaprakları karşılıklı veya neredeyse karşılıklı, gür örneklerdeki alt yapraklar koltuklarda tek çiçekli veya daha küçük şemsiye çiçekdurumlu, çok nadiren koltuklarda soğancıklı, çiçekleri aşmayan, 9 mm genişliğe kadar. Çiçekler 1−15. Çiçek örtüsü segmentleri sarı, dar yumurtamsı, çiçekte 7−10(−20) mm, meyvede 11-18 mm’ye kadar uzamış ve kıvrılmış, küt, bazen dış yüzeyinde tüylü, özellikle tabanda. Kapsül tersyüreksi veya yumurtamsı, derin girintili.

 

var. villosa

Çiçek örtüsü segmentleri 10 mm’den daha uzun; çiçek sayısı 4’den daha çok, genellikle yaklaşık 8.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Bozkırlar, ekili alanlar ve açık ormanlar, 350−2300 m.

 

Kaynak:

Rix EM (1984). Gagea villosa (Bieb.) Duby, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 326.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tüylü yıldız” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Toprak altında oldukça küçük ve sert koyu kahverengi kabuklu soğanları olan, sarı renkte küçük çiçeklere sahip genellikle boyu 10 cm’yi aşmayan çokyıllık soğanlı ve otsu bir bitkidir. Mart ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve özellikle bozkırlarda, ekili alanlarda ve açık ormanlarda yayılış gösterir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Gagea_villosa/, Erişim Tarihi: 14.03.2017.

Tekşen M (2012). Gagea Salisb., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 607–607.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.