Gagea fragifera(Vill.) E.Bayer & G.López (Syn. Gagea liotardii (Sternb.) Schult. & Schult.f., Gagea fistulosa (Ramond ex DC.) Ker Gawl.) Yayla Yıldızı

Gagea fragifera(Vill.) E.Bayer & G.López (Syn. Gagea liotardii (Sternb.) Schult. & Schult.f., Gagea fistulosa (Ramond ex DC.) Ker Gawl.) - Yayla Yıldızı

Bilimsel Betim:

Soğan soluk kahverengi tunikli, yeni soğan eski soğan tabanının üstünde ortaya çıkar, bazen birkaç kalınlaşmış köklü. Taban yaprakları tek, veya eğer (nadiren) 2 ise eşit olmayan, enine kesitte üçgensi, preslendiğinde 6−20 × 3−5 mm, içi boş, tüysüz. Çiçekdurumu şemsiye şeklinde, 4−16 cm, genellikle yaprak altları tüysüz. Gövde yaprakları 2, karşılıklı, eşit olmayan, mızraksı, sipsivri, alttaki 2,5−4,5 × 0,3−1 cm; bırakteler oldukça dar ve küçük. Çiçekler (l−)2−4(−6). Çiçek sapları l,5−5 cm, genellikle tüylü, çiçeklenmeden sonra uzamış. Çiçek örtüsü segmentleri sarı, daralan yumurtamsı, 10−18 × 2−4 mm, çiçeklenmeden sonra 22 mm’ye kadar uzamış ve kıvrılmış, tüysüz. Kapsül yaklaşık 11 × 6 mm, daralan tersyumurtamsı, derin girintili.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Nemli çimenlik alanlar, karın eridiği toprak yamaçlar, 1100−2950 m.

 

Kaynak:

Rix EM (1984). Gagea fistulosa Ker-Gawler, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 322.

Halk Betimi:

Ülkemizde “yayla yıldızı” olarak bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. İspanya ve Fas'tan Moğolistan'a kadar uzanan doğal bir yayılışı bulunur. Toprak altında oldukça küçük soluk kahverengi kabuklu soğanları olan, sarı renkte küçük çiçeklere sahip genellikle boyu 15 cm’yi geçmeyen çokyıllık bir bitkidir. Özellikle 1000 m’nin üstünde nemli çimenlikler ve karın eridiği toprak yamaçlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017 https://en.wikipedia.org/wiki/Gagea_liotardii,/ Erişim Tarihi: 21.03.2017.

Anonim 2 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/species/gagea/fragifera/, /Erişim Tarihi: 21.03.2017.

Tekşen M (2012). Gagea Salisb., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 607–607.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.