Cymbalaria muralisP.Gaertn., B.Mey. & Scherb. Ak Nakkaşotu

Cymbalaria muralisP.Gaertn., B.Mey. & Scherb. - Ak Nakkaşotu

Bilimsel Betim:

Yerde sürünen, kayasever, çokyıllık, olgunlukta tüysüz. Gövdeleri 60 cm’ye kadar, sık gövdeli bir küme teşkil eden ve en azından bazı düğümlerde ek kökler meydana getiren; orta ve üst düğümaraları neredeyse eşit. Yapraklar böbreksi ilâ yarı dairesele kadar veya nadiren neredeyse dairesel, genellikle yaklaşık 12 × 15 mm, fakat bazen belirgin daha geniş, derine inmeyen elsi, 5−7(−9) yuvarlak ve sıklıkla kısa mukronat loplu, üstte donuk yeşilimsi, altta menekşe renkli. Çiçekler tek, koltuksal, uzun-saplı. Çanak 2−2,5 mm. Taç leylak ilâ menekşe rengine kadar (nadiren beyaz) ve sarı damaklı, 8−15 mm; mahmuz 1,5−3 mm, çanakla neredeyse eşit. Kapsül genellikle çanaktan daha uzun, tüysüz. Tohumlar genişçe elipsoit ilâ küremsiye kadar, yaklaşık 1 mm, siyah, yüksek sivri kabarık çizgili ve birkaç yumrucuklu.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Duvarlarda tabileşmiş, yaklaşık deniz seviyesinde.

 

Kaynak:

Davis PH (1988). Cymbalaria muralis Gaertner, B. Meyer & Scherbius, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 10: 194−195.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ak nakkaşotu” ismiyle bilinen bu tür, Akdeniz Bölgesi ve Avrupa’da doğal olarak yetişir ve dünya üzerinde birçok yere yayılmıştır. Leylak, menekşe veya nadiren beyaz renkte çiçeklere sahip, sürünücü çokyıllık bir bitkidir. Mayıs ayında çiçek açar ve genellikle duvarlar üzerinde yetişir. Her dem yeşil yuvarlak ya da kalp-şeklinde yapraklara ve aslanağzı çiçeklerine benzer oldukça küçük çiçeklere sahiptir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Cymbalaria_muralis, Erişim Tarihi: 06.02.2018.

Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Cymbalaria+muralis++, Erişim Tarihi: 06.02.2018..

Özbek MU (2012). Cymbalaria Hill., In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 671.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.