Cyanus thirkei (Sch.Bip.) Holub (= Centaurea thirkei Schultz Bip.) Kirli Gökbaş

Cyanus thirkei (Sch.Bip.) Holub (= Centaurea thirkei Schultz Bip.) - Kirli Gökbaş

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, iki biçimli (dimorfik) köklü, çoğunlukla üst tarafta mekiksi. Gövde basit, 3−13 cm (tek baş hariç). Yapraklar gri-kaba tüylü, değişken, çoğu durumda kısmen bölünmemiş, mızraksı, kısmen lirat ilâ telek lopluya kadar, 2−3 çift lateral loplu, bazen iki çeşit yaprak tipinden sadece biri mevcut. İnvolukrum 16−20 × 10−12(−14) mm. Tırnak dar siyahımsı-kahverengi kenarlı, kenar genişliğinin 3−4 katı kadar uzun kirpikli, kirpikler uçlarda gümüş renginde. Çiçekler beyazımsı veya çok nadiren menekşe renkli (merkez çiçeklerde anter-tüp her zaman menekşe renkli), kenar çiçekleri belirgin bir şekilde ışınsal. Kapçıklar (meyveler) 4−5 mm; sorguç (0,8−)l−2 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Çayırlıklar, kayalık yamaçlarda, 900−2100 m.

 

Kaynak:

Wagenitz G (1975). Centaurea thirkei Schultz Bip., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 579.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kirli gökbaş” ismiyle bilinen bu tür, Bulgaristan ve Batı Anadolu’da yayılış gösterir. Beyazımsı renkte çiçeklere sahip, 13 cm’ye kadar uzayabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar, meralarda ve kayalık yamaçlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=5557, Erişim Tarihi: 06.01.2016.

Uysal T (2012). Cyanus Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 154–156.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.