Convolvulus arvensisL. - Tarla sarmaşığı
Bilimsel Betim:
Toprak altında dallanan gövdeli sarmaşık ya da tırmanıcı çokyıllık bitkiler; gövdeler toprak üstünde dallanmamış, 3 metre ya da daha fazlasına kadar uzayan, tüysüz ya da ince havlı. Yapraklar oksu ya da tebersi, ölçüleri değişken, 5 × 3 cm’ye kadar, tüysüz ya da seyrek havlı, sivri ya da küt uçlu, yan loplar genellikle yayık ve sivri. Çiçekler genellikle tek, koltuksal, bazen çiftler içinde, nadiren 3-çiçekli simöz. Dış çanakyapraklar tersyumurtamsı ilâ genişçe dikdörtgensiye kadar, yaklaşık 4 × 2,5 mm, küt, kesik uçlu ya da mukrolu. Taç beyaz ya da pembe, nadiren mavi, 15‒25 mm. Yumurtalık tüysüz.
Çiçeklenme zamanı: Nisan‒Eylül.
Habitat (yaşam ortamı): Kumlu bozkır, nadas tarlalar, otlaklar, hendeklerin kenarları, nehirler ve göller, döküntü taşlıklar, kumullar, yol kenarları, 0‒3050 m.
Kaynak:
Parris BS (1978). Convolvulus arvensis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 213.
Halk Betimi:
Ülkemizde “tarla sarmaşığı” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Çokyıllık tırmanıcı veya sürünücü olan bu bitkilerin boyları üç metreye kadar uzayabilir. Yaz ortasında oluşan çiçekleri beyaz ilâ soluk pembeye kadar renkli ve huni şeklinde gelişir. Tarla sarmaşığı genellikle likör içerisinde tatlandırıcı olarak kullanılır. Otlayan hayvanlar için hafif derecede zehirlidir.
References:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Convolvulus_arvensis, Erişim Tarihi: 02.02.2016.
Anonim 2 (2016). http://plants.usda.gov/core/profile?symbol=coar4/, Erişim Tarihi: 02.02.2016.
Aykurt C (2012). Convolvulus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 376–378.