Conium maculatumL. Baldıran

Conium maculatumL. - Baldıran

Bilimsel Betim:

Aromatik (hoş kokulu) bitki; gövde 30−200 cm, çizgili, tüysüz, genellikle bordo-benekli. Taban yaprakları 4-teleksi/üçlüye kadar, yaprak sapı 60 cm’ye kadar; en uçtaki segmentler eliptik, 0,5−1 cm, genellikle derin teleksi. Şemsiyeler 8−14-kollu, bırakteler ve bırakteoller 3−6, yapraksı, yaklaşık 3 mm. Merikarplar yaklaşık 2,5 × 1,5 mm, sırttaki kabarık çizgiler düz veya ± kıvrımlı ve aralıklı.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlık ve dere kıyıları, genellikle suya yakın insan yapımı habitatlarda, 0−2400 m.

 

Kaynak:

Stevens PF (1972). Conium maculatum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 380.

Halk Betimi:

Ülkemizde “baldıran” ismiyle bilinen bu bitki, Avrupa, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Beyaz renkli çiçeklere sahip, 2 metreye kadar boylanabilen, ikiyıllık, zehirli otsu bir bitkidir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve ormanlık alanlar ve dere kıyıları, genellikle suya yakın insan yapımı habitatlarda bulunur.  Baldıran bitkisi, birkaç damla kullanımda dahi küçük hayvanları öldürecek kadar zehirlidir. Geleneksel halk tıbbında yatıştırıcı ve spazm önleyici olarak kullanılır, fakat aşırı dozda kullanımları hareket merkezine etki ederek felce ve hatta ölümlere neden olur. Antik Yunanistan’da, hüküm giymiş mahkumlar baldıran bitkisinin zehri ile cezalandırılırdı, ünlü filozof Socrates de bu kurbanlardan biridir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Conium_maculatum, Erişim Tarihi: 20.12.2015.

Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Conium+maculatum+, Erişim Tarihi: 08.03.2018.

Radulovıć NS,. Đorđevıć ND (2011). Steroids from poison hemlock (Conium maculatum L.):a GC–MS analysis. J. Serb. Chem. Soc. 76 (11) 1471–1483.

Menemen Y (2012). Conium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 57.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.