Cichorium intybus L. - Hindiba
Bilimsel Betim:
Kaba tüylü veya ± tüysüz, çokyıllık ve sert kazık köklü otsu bitki. Gövdeler dik, oluklu, 20−100 cm. Taban yaprakları kısa saplı, tersmızraksı, ve dişli ilâ çengel dişliye kadar. Gövde yaprakları taban yapraklarına benzer, fakat sapsız ve sıklıkla sivri kulakçıklı. Kapitulum 2,5−3,5 cm genişliğinde, koltuksal veya kalınlaşmış çiçekdurumu saplarının sonunda. Dış filariler yumurtamsı, sıklıkla yayık; içtekiler mızraksı, dıştakilerden 2−3 kat daha uzun, tüysüz veya uça doğru kalın tüylü. Sorguç kapçıktan (meyveden) 8−10 kat daha kısa.
Çiçeklenme zamanı: (Nisan−) Haziran−Eylül.
Habitat (yaşam ortamı): Ekili alanlar, çayırlıklar ve atık yerler, 0−3050 m.
Kaynak:
Matthews VA (1975). Cichorium intybus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 627.
Halk Betimi:
Ülkemizde “hindiba” olarak bilinen bu tür, İngiltere’de dâhil olmak üzere Avrupa’da, İskandinavya’da, güney ve doğuya doğru Kuzey Afrika ve Batı Asya’ya kadar yayılış gösterir. Gök mavisi çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık bir bitkidir. Haziran ile Eylül ayları arasında çiçek açar ve ekili alanlar, çayırlıklar ve atık yerlerde yetişir. Hindiba’nın bazı kültür formları keskin tada sahip yaprakları için, bazıları da kahve katkı maddesi olarak kullanılan kökleri için yetiştirilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Chicory/, Erişim Tarihi: 08.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/cichorium-intybus-chicory/, Erişim Tarihi: 08.01.2016.
Ekim T (2012). Cichorium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 140–141.