Bellis perennisL. Koyungözü

Bellis perennisL. - Koyungözü

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, genellikle rozetsi otsu bitkiler. Yapraklar kaşıksı, 2−30 × 0,5−1,5 cm, küt veya uç tarafta genişçe sivri, nispeten kanatlı yaprak sapının tabanında aniden daralan, dümdüz veya tepeye yakın her bir tarafta 5 az derin dişli, her yüzeyde seyrek havlı. Kapitulum yapraksız gövde üzerinde 1,5−10(−25) cm. İnvolukrum 0,5−1 cm genişlikte; filariler yumurtamsı-mızraksı, 3−6 × 0,75−2,5 mm, uçta küt veya sivri. Dilsi çiçekler 30−50; dilcikler 5−7 mm, beyaz ve sıklıkla alt tarafı pembe. Tüpsü çiçekler 1,5−2 mm. Kapçıklar (meyveler) uçta yuvarlak, 1,3−1,5 × 0,7−0,8 mm, zayıfça havlı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Nemli yerler, sıklıkla ormanlarda, 0−2000 m.

 

Kaynak:

Grierson AJC (1975). Bellis perennis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 135.

Halk Betimi:

Ülkemizde “koyungözü” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Batı Asya’da yayılış gösterir. Beyaz çiçeklere sahip, kısa boylu çokyıllık otsu bir bitkidir. Mart ile Ağustos ayları arasında çiçek açar, nemli alanlar ve ormanlarda yetişir. Yukarı dönük çiçek başları tek bir çiçek gibi görünmesine rağmen, aslında küçük ve çok sayıda biraraya gelmiş çiçekcikten oluşur, bu “kapitulum” olarak bilinen çiçeklenme şeklidir. Bitkinin cins ismi olan “Bellis” kelimesi, Latince "güzel" anlamına gelen “bellus”tan kökenlenir ve “perennis” kelimesi ise Latince “ebedi” anlamına gelir. Çocukların ve masumiyetin çiçeği olarak kabul edilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Bellis_perennis, Erişim Tarihi: 06.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/bellis-perennis-daisy/, Erişim Tarihi: 06.01.2016.

Ekim T (2012). Bellis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 121.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.