Astragalus mesogitanusBoiss. Aydın geveni

Astragalus mesogitanusBoiss. - Aydın geveni

Bilimsel Betim:

Sürünücü veya yükselici, gövdeli çokyıllık, tabanda odunsu; gövdeler 15 cm’ye kadar. Yapraklar 1−6 cm; yaprakçıklar 3−10 mm, dar eliptik, neredeyse yatık ilâ yatık çatal tüylü-tüylüye kadar, 4−11-çift; sitipullar 5−7 mm, yumurtamsı-üçgensi. Çiçekdurumu sapları taşıyıcı yaprakların 1−5 katı kadar uzun. Çiçekdurumu 7−15 kısa saplı çiçeklerden oluşan yoğun, küremsi salkım halinde, meyvede uzayan. Bırakteler 2−5 mm, mızraksı ilâ yumurtasıya kadar. Çanak 7−10 mm, tüpsü, neredeyse yatık ilâ yayık, siyah ve beyaz çatalsı-tüylü, dişler 2−4 mm, şeritsi. Taç menekşe veya lavanta renginde; bayrakçık 15−20 mm, sırt yüzeyinde tüylü. Bakla 5−9 × 2−3 mm, yumurtamsı, basık, yayık beyaz çatalsı-tüylü; gaga 2−5 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar, çayırlar, bozkırlar, 950−1560 m.

Halk Betimi:

Ülkemizde “Aydın geveni” olarak bilinen bu tür, dünya üzerinde yalnızca Türkiye’de yayılış gösterir (endemik). Menekşe veya lavanta renklerinde çiçeklere sahip, 15 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve ormanlar, çayırlar ve bozkırlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2783, Erişim Tarihi: 05.02.2018.

Aytaç Z, Ekici M, Akan H, (2012). Astragalus L., In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 427-456.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.