Astragalus hamosusL. Koçboynuzu

Astragalus hamosusL. - Koçboynuzu

Bilimsel Betim:

Dik, yükselici veya sürünücü, 50 cm’ye kadar uzayan biryıllık; gövdeler yatık çatal tüylü. Yapraklar 3−10(−15) cm; yaprakçıklar 6−18 mm, dikdörtgensi ilâ tersyumurtamsıya kadar, az girintili, üstte tüysüz, altta yatık çatal tüylü, 7−14-çift; sitipullar 5−7 mm, üçgensi-yumurtamsı, beyaz tüylü. Çiçekler hemen hemen sapsız 5−10 çiçekli yoğun başaklarda. Bırakteler 3−4 mm, şeritsi, siyah ve beyaz tüylü. Çanak 6−8 mm, tüpsü-çansı, yatık siyah ve beyaz çatal tüylü; dişler 3 mm. Taç beyaz veya soluk sarı; bayrakçık 8−10 mm. Baklalar 30−60 × 2,5−3 mm, şeritsi, ± oraksı, pürüzsüz, tüysüzce veya minik beyaz yatık tüylü.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, yol kenarları vs., 0−1300 m.

 

Kaynak:

Chamberlain DF, Matthews VA (1970). Astragalus hamosus L. Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 67.

Halk Betimi:

Ülkemizde “koçboyunuzu” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Akdeniz’den Ermenistan, Ukrayna ve Kafkasya’ya kadar yayılış gösterir. Beyaz veya soluk sarı renkte çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mart ile Temmuz ayları arasında çiçeklerini açar, tarlalar ve yol kenarlarında yaşam sürer. Bu türün de dahil olduğu geven türleri otlayan hayvanlar için besleyici ve önemli bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Astragalus+hamosus//, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Aytaç Z, Ekici M, Akan H, (2012). Astragalus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 427-456.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.