Asplenium ceterach L. (= Ceterach officinarum Willd.) Dalakotu

Asplenium ceterach L. (= Ceterach officinarum Willd.) - Dalakotu

Bilimsel Betim:

Rizom kısa, dik. Yapraklar küme halinde, kalıcı, 8−20 cm, az teleksi; yaprak sapı ayanın 1/4'ünden daha kısa; telekler dikdörtgensi, tabanda daha geniş, tepe yuvarlak, düz veya kütdişli. Soruslar şeritsi, induzyum yok.

 

Sporların olgunlaşması: Nisan.

Habitat (yaşam ortamı): Kuru duvarlar, kireçtaşlı ve metamorfik kayaçlar, 10−1300 m.

 

Kaynak:

Davis PH (1965). Ceterach officinarum Willd., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 52.

Halk Betimi:

Ülkemizde “dalakotu” ismiyle bilinen bu tür, orta ve güney Avrupa’da, doğuya doğru Himalayalar ve Kafkasya’ya kadar doğal yayılış gösterir. Diğer eğreltiler gibi bu türün de çiçeği, meyvesi veya tohumu bulunmaz. Çiçekli bitkiler gibi damarlı sistemleri olmasına karşın üremek için tohum yerine spor üretirler. Her dem yeşil, küçük ve yaygın bir eğrelti olup toprak altında kısa köksaplara (rizomlara) sahiptir. Kuru duvarlar, kireçtaşı kayalıkları ve metamorfik kayalıklarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). http://www.shadyplants.net/photo_14996834.html, Erişim Tarihi: 08.08.2017.

Anonim 2 (2017). http://hardyfernlibrary.com/ferns/listSpecies.cfm?Auto=149, Erişim Tarihi: 08.08.2017.

Güner A (2012). Asplenium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 3-4.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.