TORDYLIUM L.DAVULOTU

TÜRLER

TORDYLIUM L. - DAVULOTU

Bilimsel Betim:

Az pürüzlü ilâ ince uzun yumuşak tüylüye kadar, dallanan biryıllıklar. Taban ve gövdenin alt yaprakları basit, yüreksi ilâ yumurtamsıya kadar, veya 1−3 yaprakçıklı 2-teleksi, terminal yaprakçıklar basit ilâ lopluya kadar; üst gövde yapraklar basit ilâ lopluya kadar. Şemsiyeler terminal, 5−40-kollu. Bırakteler mızraksı ilâ şeritsiye kadar, veya hemen hemen körelmiş. Bırakteoller 5 veya körelmiş, uzunlukları neredeyse eşit veya değil. Aynı şemsiyecikde erdişi ve tek eşeyli çiçekler mevcut. Çanakyapraklı, ve çanak yapraklar genellikle eşit uzunlukta değil. Taç yapraklar morumsu izli beyaz ilâ açık sarıya kadar renkli, kıvrık uçlu, ve 2 eşit veya eşit olmayan loplara bölünmüş; dıştakilerden biri belirgin radyant. Merikarplar yumurtamsı-eliptik ilâ neredeyse dairesele kadar; aynı şemsiyecikte belirgin yassılaşmış, veya şemsiyeciğin merkezinde olanlar yarıküresel ve tek karpelli, çevresel olanlar yassılaşmış; kenarlar kalınlaşmış, belirgin tesbihsi ilâ kısmen düzgüne kadar. Sırtsal kabarık çizgiler körelmiş. Vadicikler (valukulalar) 1-yağ kanallı (bir türde 3-yağ kanallı); komisural 2 veya çok sayıda salgı kanallı.

 

Kaynak:

Alava R (1972). Tordylium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 504.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya ikiyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “davulotu” ismiyle bilinir, Avrupa, Balkanlar, Akdeniz havzası, Kırım, Güney Rusya, Kafkasya ve Kuzey İran’da doğal olarak yayılış gösterir. Morumsu izlerin olduğu beyaz renkten açık sarıya kadar değişen tonlarda çiçeklere sahiptirler.  Kafkalida (Tordylium apulum L.)” türü Yunanistan’da sebze olarak ve İtalya’da tatlandırıcı olarak kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Tordylium/, Erişim Tarihi: 21.12.2015.

Anonim 2 (2018). http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-2435650,Erişim Tarihi: 10.03.2018.

Menemen Y (2012). Tordylium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 80.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.