THLASPIL.ÇOBANDAĞARCIĞI

TÜRLER

THLASPIL. - ÇOBANDAĞARCIĞI

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, basit yapraklı, saplı veya sapsız, tüysüz, çok nadiren basit tüylü veya sivilceli tüy örtülü. Çanak kesecikli değil; Çanakyapraklar eğimli, tümü geniş zarsı-kenarlı. Taçyapraklar beyaz, gül rengi veya sarımsı, yumurtamsı şekilde. Filamentler dar, şeritsi. Bal bezeleri kısa sitamenlerin üzerinde. Orta kısımda bal bezeleri yok. Yumurtalık 2−16-tohumtaslaklı. Meyve dar perdeli silikula (nadiren ± silikva), olgunlukta açılan, belirgin veya hafif yassılaşmış, kanatlı veya değil; her bir gözde (1−)2−6 tohumlu; perde sıklıkla fırfırlı. Tohumlar zamklı veya değil. Kökçük aşağıya doğru yatık.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Thlaspı L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 330.

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık ve çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “çobandağarcığı” ismiyle bilinir, ve Orta ve Güney Avrupa’da, Güney Asya’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 79 türü ve ülkemizde 31 türü (37 takson) bulunur. Çobandağarcığının çinko ve kadmiyum gibi ağır metallere karşı bir hiper toplayıcı olduğu kanıtlanmış ve bu nedenle ağır metallerin oluşturduğu kirliliği arındırmada kullanılabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Thlaspi, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/browse/A/Brassicaceae/Thlaspi/, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Mutlu B (2012). Thlaspı L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 297−299.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.