SCUTELLARIAL.KASİDE

TÜRLER

SCUTELLARIAL. - KASİDE

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otlar, sıklıkla tabanda odunsu, ıtırlı koku ± yok. Yapraklar genellikle saplı, en azından altta. Çiçekdurumu salkım veya başak; çiçekler bırakte veya çiçek (floral) yapraklarının koltuklarından tek olarak çıkar, oldukça kısa çiçek sapları üzerinde, tek taraflı veya değil. Çanak iki dudaklı, tüp göbekli-çansı, üst kısım yuvarlak, pul benzeri tırnaklı (çanakçık); dudaklar dümdüz, meyvede kapanmış, alt kısım kalıcı, üst taraf çanakçık boyunca dökülücü. Taç çok uzun ve neredeyse dik “S” şeklinde tüplü, yukarıda genişlemiş, iki dudaklı, üst dudak miğfersi, alttaki genişlemiş, yassı veya geriye kıvrık. Sitamenler 4, anterler külah altında içkin, kirpikli, alt çift uzun, bir tekalı, üstteki çift  birbirinden uzaklaşan (divergent) 2 tekalı. Sitilus eşit olmayan iki parçalı. Fındıkçıklar basık-küremsi ilâ geniş elipsoite kadar, sıklıkla yumrucuklu (tüberküllü), ± yıldızsı tüylerle havlı.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1982). Scutellaria L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 78−79.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kaside” ismiyle bilinen bu cins, ılıman bölgelerde doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 468 türü ülkemizde ise 17 türü (40 takson) bulunur. Cins ismini Latince’de “küçük çanak, tepsi veya tabak” anlamlarına gelen “scutella” kelimesinden almış ve çanak yapraklarının şekline ithafen verilmiştir. Çokyıllık otsu bitkiler, çok azı çalı ve bazıları ise sucul bitkilerden oluşur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Scutellaria, Erişim Tarihi: 06.02.2018.

Anonim 2 (2018). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Lamiaceae/Scutellaria/, Erişim Tarihi: 06.02.2018.

Anonim 3 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=SCUTELLARIA, Erişim Tarihi: 06.02.2018.

Çiçek M (2012).Scutellaria L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 582–585.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.