SCILLA L.SÜMBÜLCÜK

TÜRLER

SCILLA L. - SÜMBÜLCÜK

Bilimsel Betim:

Tüysüz soğanlı çokyıllıklar. Soğan çokyıllık, çok sayıda serbest pullar içeren ve yaprak tabanları, tedricen her yıl yenilenen; dış tunikalar zarsı, renkli, içteki pullar etli, genellikle beyaz. Yapraklar 2−12, tabanda. Sıkapozlar 1−4(−5), dik. Çiçekdurumu salkım veya tek. Çiçek sapları genellikle dik ya da neredeyse dik, bazen kıvrık ya da en azından uçlarda sarkık, çok nadiren yayık ilâ ± geriye kıvrığa kadar. Bırakteler her çiçek için 1 (sıklıkla iki parçalı) ya da yok. Çiçek örtüsü segmentleri serbest (bazen tabanda, çiçek örtüsünün 1/5 katından daha fazla olmayan uzunluğuna katlanmış kısa bir tüp oluşturur), genellikle yayık, bazen neredeyse dik ya da geriye kıvrık, mavi ya da morumsu, sıklıkla daha koyu orta damarlı, genellikle dökülücü. Filamentler serbest, çiçek örtüsü segmentinin tabanına bağlı, uca doğru daralan. Yumurtalık neredeyse küremsi ya da tersyumurtamsı, 3-gözlü, tohumtaslakları her gözde 2−10; sitilus genellikle düz, sitigma küçük, kesik. Kapsül neredeyse küremsi ya da 3-loplu. Tohumlar neredeyse küremsi, yumurtamsı ya da elipsoit, genellikle kahverengi ya da siyah, nadiren sarı, parlak, kanatsız, karunkula veya strofiyol var ya da yok.

 

Kaynak:

Mordak EV (1984). Scilla L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 214.

 

Halk Betimi:

Soğanlı çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “sümbülcük” ismiyle bilinir ve Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da ormanlık alanlara, alpin çayırlarına ve sahillere özgüdür. Birkaç türü Avustralya, Yeni Zelanda ve Kuzey Amerika’da doğallaşmıştır. Dünyada yaklaşık 83 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 18 türü (18 takson) bulunur. Çiçekleri genellikle mavidir fakat beyaz, pembe ve mor türleri de bilinir; çoğunlukla erken ilkbaharda çiçeklenir. Birkaç tür özellikle “camışkıran (Scilla siberica Haw.)”, erken ilkbaharda çiçeklenen gözalıcı çiçekleri nedeniyle bahçe süs bitkisi olarak yetiştirilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Scilla, Erişim Tarihi: 24.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Asparagaceae/Scilla/, Erişim Tarihi: 24.02.2016.

Yıldırım H (2012). Scilla. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 106–108.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.