SCANDIX L.KİŞKİŞ

TÜRLER

SCANDIX L. - KİŞKİŞ

Bilimsel Betim:

Nahif kazık köklü ve 1−3-teleksi yapraklı, derince bölünmüş segmentli biryıllık bitkiler. Şemsiyeler genellikle yaprağın karşı tarafında. Bırakteler 0−1. Bırakteollü. Verimsiz şemsiyeler bazen mevcut. Çanak yapraklar yok. Taç yapraklar beyaz renkli, dıştakiler genellikle radyant. Meyve şeritsi, ± silindirik, bazen belirgin yassılaşmış uzun gagalı. Sırttaki birincil kabarık çizgiler ± dikkat çekici, ikinciller yok. Yağ kanalları nahif, belirgin değil, sırtsal 5, komisural 0−2.

 

Kaynak:

Hedge IC & Lamond JM (1972). Scandix L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 325.

Halk Betimi:

Tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kişkiş” ismiyle bilinir, ve Akdeniz havzası, Balkanlar, Kafkasya, Güney ve Batı Asya, Ortadoğu ve İran’da doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada ve ülkemizde 8 türü bulunmaktadır. Beyaz renkli şemsiye şeklindeki çiçeklere ve derince bölünmüş ince yapraklara sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Hedge IC & Lamond JM (1972). Scandix iberica L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 327

Menemen Y (2012). Sanicula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 77.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.